Petak, 11 Siječanj 2019

Osiguran nastavak rada odlagališta Sodol

Napisao 
Narodne novine su 9. siječnja objavile Odluku Ministarstva zaštite okoliša i energetike kojom se definira redoslijed zatvaranja odlagališta u Republici Hrvatskoj. Ovom odlukom se većina odlagališta u Republici Hrvatskoj zatvara. Međutim, na zadovoljstvo građana Ogulina i okolice među njima nije i odlagalište Sodol koje će ostati otvoreno do pokretanja CGO Babina Gora.
Da se Sodol našao na listi odlagališta koja se zatvaraju, kako je prvotno bilo planirano, otpad iz Ogulina bi se morao odvoziti u Rijeku na CGO Marišćina, što bi koštalo između 150 i 200 eura po toni, a to znači da bi se građanima računi za odvoz otpada povećali barem dvostruko u odnosu na sadašnje nove cijene.

Zatvaranje odlagališta Sodol bilo je najavljeno od strane ministra Tomislava Ćorića još u siječnju prošle godine, tijekom sastanka s čelnicima gradova i općina Karlovačke županije održanog u Karlovcu. Odmah nakon tog sastanka gradonačelnik Dalibor Domitrović je poduzeo niz aktivnosti kako do toga ne bi došlo, što je u konačnici urodilo plodom.

Gradonačelnik je, stoga, održao niz sastanaka s projektantima, inspektorima te sa predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u Ogulinu i u Zagrebu. Upućeni su brojni dopisi prema fondu, ministarstvu i ministru Tomislavu Ćoriću kojima je obrazložena nužnost zadržavanja odlagališta Sodol, a pozornsot je skrenuta i na posljedice mogućeg zatvaranja. Naime, na ovo odlagalište svoj otpad ne odlažu samo žitelji Ogulina, već i susjednih općina Josipdola, Saborskog i Plaškog, a nakon zatvaranja drugih odlagališta u Republici Hrvatskoj za očekivati je da će se broj korisnika, općina i gradova koji će otpad dovoziti ovamo, još povećati. Svima njima bi se cijena zbrinjavanja otpada drastično povećala jer bi otpad morali voziti na CGO Marišćina u Rijeci ili još i dalje.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i ministar Tomislav Ćorić prepoznali su značaj ovog odlagališta i gradonačelnikove argumente. Na zadovoljstvo gradske vlasti, svih žitelja Ogulina i okolice izmijenili su prvotni plan, te su odlagalištu Sodol odlučili dozvoliti nastavak rada.
Pročitano 664 puta