Petak, 28 Rujan 2018

Otvoreni 11. Dani meda u Ogulinu

Napisao/la 
Jutros su u gradskom parku otvoreni 11. Dani meda u Ogulinu, “Zlatno saće”. Organizator ove, već tradicionalne, manifestacije je Pčelarsko društvo Ogulin.
Manifestaciju je otvorila zastupnica u EU Parlamentu Marijana Petir. U uvodnom govoru Petir se osvrnula na važnost koju pčelari imaju u očuvanju biološke raznolikosti i proizvodnji hrane, a čemu u prilog i idu podaci sukladno kojima 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane u Europi ovisi o oprašivanju koje obavljaju domaće i divlje pčele. Naglasila je kako se, usprkos neizostavnoj važnosti koju imaju, pčelari i pčele nalaze danas pred mnogobrojnim izazovima. Suočene s klimatskim promjenama, pčele, upotrebom pesticida i raznim bolestima, ugibaju, dok pčelari zbog troškova koji nastaju kako bi odgovorili na ove izazove jedva spajaju kraj s krajem.

Između ostalog, slijedećim riječima osvrnula na današnju ogulinsku manifestaciju:Nazočne je pozdravio i gradonačelnik Dalibor Domitrović. U svom obraćanju medijima gradonačenik je istakao kako se ova grana poljoprivrede sve više širi na našem području i polako dolazi na jednu znatno višu razinu, istakavši:U programu otvorenja sudjelovali su Dječji vrtić Josipdol, Dječji vrtić Bistrac,  te Obrtnička i tehnička škola Ogulin sa Učeničkom zadrugom Klek. U sklopu ove manifestacije danas od 18,00 sati u Pučkom otvorenom učilištu održati će se predavanje prof. Zlatka Puškadije, na temu “Novi sustavi cjelogodišnje kontrole varooze”.

11. Dani meda nastavljaju se i sutra, a program počinje u 10:00 sati. Posjetiteljima će se predstaviti dječje skupine KUD-a Tounjčica, KUD-a Sv. Juraj Zagorje, KUD-a Klek, te Mažoretkinje DND Ogulin.
Partneri ove manifestacije su Pučko otvoreno učilište Ogulin, Turistička zajednica Ogulin, te Obrtnička i tehnička škola Ogulin, sa učeničkom zadrugom Klek. Sve se odvija pod pokroviteljstvom Karlovačke županije, Grada Ogulina, te Općina Josipdol i Tounj.
Pročitano 1051 puta