Petak, 01 Lipanj 2018

KUD "Tounjčica" pripremilo koncert za pamćenje

Napisao/la 
Europski parlament i Vijeće 2018. godinu proglasili su Europskom godinom kulturne baštine. Tim se povodom priprema i odvija veliki broj događanja na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini te se na taj način priključuje europskoj proslavi sa zajedničkim ciljem podizanja svijesti o važnosti i značenju kulturne baštine.

Jedno od događanja na lokalnoj razini, održano je u četvrtak u Tounju. Naime, Ministarstvo kulture KUD-u Tounjčica dodijelilo je oznaku europske baštine pa su kudovci, predvođeni predsjednikom Brankom Rumenovićem, u Tounju pripremili, po riječima publike, večer za pamćenje. U više od sat vremena programa nastupili su svi članovi KUD-a Tounjčica, od onog najmleđeg kojem su 4 godine, do najstarijeg člana koji ima 80 godina, svi odjeveni u čak više od 20 različitih nošnji. Za vrijeme koncerta «Kultura i naslijeđe- tradicijska nematerijalna baština tounjskog kraja», više od 250 gledatelja među kojima su bili i načelnik Tounja Ivica Sopek te njegova zamjenica Nikolina Matešić, imalo je priliku vidjeti godišnje običaje i molitve vezane za crkvu, od rođenja, sve do smrti.
Tako su, primjerice, prikazani običaji adventa i Božića, šibanja nevine dječice, krinke, uskršnjih dana, svibanjske pobožnosti, Tijelova, hodočašća u Trošmariju i Veliku mašu, listopadskih pobožnosti, javkanje i mnogi drugi.

Zadovoljstvo izvedbom svoji KUD-ovaca nije krio njihov predsjednik Branko Rumanović:Preostaje nam nadati se da će najavljeni koncert u Ogulinu biti uskoro kako bi svi još jednom imali priliku uživati u ljepotama nematerijalne baštine tounjskog kraja.
Pročitano 909 puta