Petak, 13 Travanj 2018

Ogulinci ponosni na "Ogulinac"

Napisao/la 
Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda obilježava se 14. travnja, na dan kada je naziv Krčki pršut 2015. godine registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

I Ogulinci se mogu podičiti, kako uz ostale hrvatske i europske autohtone proizvode, zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Europske unije ima i naš Ogulinski kiseli kupus.
Naime, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić 19. prosinca 2016. godine, uručio je priznanja proizvođačima i udrugama koje su završile postupak zaštite svojih proizvoda u EU sustavu kvalitete, kao i onima koji su u postupku registracije.
Tog dana priznanje kao nositelj oznake izvornosti za doprinos u registraciji proizvoda Ogulinski kiseli kupus, dobila je Udruga proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa.
Priznanje je dobila i Poljoprivredna zadruga Ogulin za sudjelovanje u sustavu kvalitete Europske unije, koja proizvodi sjeme i održava sortu Ogulinac.

Tog dana prisjetio se, gostujući u našem programu, voditelj Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, Marinko Sabljak:Naš sugovornik dao nam je odgovor na pitanje na koji način je dobivena oznaka utjecala na daljnju proizvodnju i plasman Ogulinskog kiselog kupusa:Sva dosadašnja, pa tako i aktualno vodstvo Grada Ogulina, prepoznalo je potrebu za očuvanjem autohtone sorte svježeg kupusa Ogulinac, što se iz godine u godinu potiče i financijskim sredstvima kroz gradski program potpora za poljoprivredu.
Svoje gostovanje u našem programu Marinko Sabljak okončao je upućivanjem poziva svim zainteresiranim sugrađanima koji se žele okušati u uzgoju ove autohtone sorte kupusa:Svi zainteresirani građani mogu se obratiti Marinku Sabljaku na broj 098/9293408


Pročitano 1214 puta