Četvrtak, 10 Kolovoz 2017

Produženi boravak za djecu nižih razreda u obje ogulinske osnovne škole

Napisao/la  Mihaela Milanović Poljak; foto: Ilustracija
U prve razrede ogulinskih osnovnih škola uskoro će krenuti 110 prvašića i to njih 61 u Prvu osnovnu školu Ogulin, te 49 u Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić, dok je osme razrede ove godine završilo 59 učenika POŠ i  67 učenika OŠ IBM.

Obje škole u nadolazećoj će školskoj godini organizirati produženi boravak za učenike nižih razreda o čemu su roditelji već obaviješteni.
Podsjećaju nas da je riječ o prošlogodišnjoj novini kojom su prvi put djeci pružili mogućnost da nakon nastave ostanu u školi, ručaju pa se odmore, a zatim uz pomoć učitelja napišu domaću zadaću, nauče gradivo, borave na zraku te uživaju u raznim aktivnostima.
Ravnatelji obiju škola tvrde da je riječ o iznimno kvalitetno provedenom vremenu učenika.
Po komentarima roditelja čija su djeca koristila ovu uslugu škola, riječ je o programu koji im je omogućio kvalitetne sadržaje za dijete pod stručnim nadzorom, a što je najvažnije, po povratku iz škole najčešće više nije bilo školskih briga, već samo uživanje u slobodnim aktivnostima i obitelji.

Ravnateljica OŠ Ivane Brlić- Mažuranić, Anđelka Salopek, ističe da će ta škola, po iskazanom interesu roditelja, ove godine u produženom boravku imati heterogenu skupinu od 29 učenika, od čega ih je16 prvašića.
Od ravnatelja POŠ Ogulin, Zvonka Ranogajca, saznali smo da po trenutnim podacima, POŠ ima oko 20 prijavljenih učenika za produženi boravak.

Oboje ravnatelja ističu da cijena produženog boravka u pravilu iznosi oko 300 kuna. Naime, Grad Ogulin za plaću učiteljica koje rade u produženom boravku izdvaja 70% sredstava, dok roditelji plaćaju preostalih 30%. Što je više djece polaznika, to je roditeljima iznos koji moraju platiti za učiteljicu, manji.

U cijeni od spomenutih 300-tinjak kuna uračunata su i dva obroka. Ručak koji se sastoji od juhe, glavnog jela, deserta i napitka, te užina prije odlaska. Naime, svaki obrok košta 5 kuna što dnevno za obroke u produženom boravku iznosi 10 kuna, a ukoliko je 20 radnih dana, roditelj će platiti 200 kuna za hranu te ostatak, proporcionalno broju djece polaznika, za učiteljicu. Zbog toga cijena ponekad zna varirati.
Iako je upitnik škola već poslala, a roditelji se izjasnili žele li djecu upisati u produženi boravak, svi zainteresirani još uvijek se mogu odlučiti za ovu mogućnost, pa čak i prvi dan škole. Međutim, ravnatelji naglašavaju da bi zbog organizacije rada bilo dobro da oni koji žele, a još se nisu prijavili, to učine prije početka školske godine.

Dodajmo ovome da ukoliko dijete upišete u produženi boravak, a iz nekog razloga niste zadovoljni ili ga dijete nije dobro prihvatilo, u svakom trenutku, u dogovoru s ravnateljima i pedagozima, od slijedećeg mjeseca moguće je odustati od usluge.
Pročitano 2093 puta