Utorak, 08 Kolovoz 2017

Savjet mladih Općine Josipdol proveo anketu o potrebama i problemima mladih

Napisao/la  Mihaela Milanović Poljak; foto: Ilustracija
Savjet mladih Općine Josipdol u travnju ove godine proveo je anketu o preferencijama, potrebama i problemima mladih na tom području.
Anketirali su 149 mladih osoba od 15-29 godina, točnije 79 osoba ženskog spola i 70 osoba muškog spola. Neki od njih bili su zaposleni, neki nezaposleni, neki su bili polaznici stručnog osposobljavanja za rad i studenti, a najviše je bilo učenika, 59%. Zanimljivo je da od 63 osobe u dobi od 20-29 godina, svega njih četvero u braku. Za očekivati je bilo da 27% mladih na računalu provede 1-2 sata, ali njih 5% provede i više od 6 sati.

Kada sagledamo društvene i sportske aktivnosti, situacija je slijedeća; točno polovica ispitanih su članovi neke udruge ili kluba, dok ih je 11% član neke političke stranke.
Čak 91% ispitanika stanuje s roditeljima, a 6% ih stanuje u vlastitoj kući.
Gotovo pola ispitanika (41%) planira ostati živjeti u Josipdolu, 45% ih planira preseliti u neki drugi grad, a čak 14% u inozemstvo.
Zanimljivo je da se 81% ispitanika ne bi upuštalo u pokretanje vlastitog posla, čak ni ukoliko bi im se pružila potpora kao mladoj osobi.

Po mišljenju anketiranih, Opićni Josipdol najviše nedostaju koncerti i sportski sadržaji, a najveći problem mladih vide u nezaposlenosti i manjku sadržaja za ispunjavanje slobodnog vremena. Smatraju da je za rješavanje problema najodgovornija lokalna samouprava koja bi trebala, između ostaloga, osigurati pomoć pri zaposlenju, kao i kvalitetno obrazovanje sukladno zahtjevima tržišta.
Čak 70% mladih iskazalo je spremnost da se u cilju rješavanja problema volonterski uključe u rad.

U konačnici, 59% ispitanika odgovorilo je da su zadovoljni životom u Josipdolu, ali se nadaju poboljšanju onoga što je moguće poboljšati, podaci su to koje smo pronašli na mrežnim stranicama Općine Josipdol.

Rezultati ankete.
Pročitano 767 puta