Četvrtak, 15 Lipanj 2017

Ogulinski vjernici proslavili blagdan Tijelova

Napisao/la 
Blagdan je Tijelova kojim se slavi uspostavljanje čina euharistije na Veliki četvrtak na Posljednjoj večeri, odnosno slavi se misterij pretvorbe kruha i vina u Kristovo tijelo i krv.
Tijelovo kao posebni blagdan posvećen slavljenju euharistije nastao je u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširio tek u 14. stoljeću.
Prema katoličkom nauku tijelo i krv Kristova u euharistiji su 'istinski, bitno i stvarni prisutni', a misterij pretvorbe kruha i vina događa se po euharistijskoj molitvi koju izgovara svećenik.

Sve je počelo vizijom redovnice sv. Julijane iz samostana kod Liegea u Belgiji.  Ona je imala viđenje punog mjeseca na kojemu je opazila jednu mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak jednog blagdana kojim bi se na poseban način trebao častiti Presveti oltarski sakrament.
Sve je ispričala mjesnom biskupu koji je onda za svoju biskupiju uspostavio blagdan koji se na početku zvao blagdan euharistije. Sestra Julijana je uskoro našla sljedbenike koji su žarko promicali ideju toga blagdana i željeli ga proširiti na cijelu Crkvu. U tome su i uspjeli.
U crkvama i svetištima diljem Hrvatske organizirane su Tijelovske procesije. Naime, svetkovina Tjelova povezana je i s procesijama. Prva Tjelovska procesija održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća, a taj se običaj u 14. stoljeću proširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Svečano je bilo i u Ogulinu. Nakon svete mise predvođene ogulinskim župnikom i dekanom don Robertom Zubovićem, a na kojoj su bili svi ogulinski svećenici, vjernici su se u procesiji uputili ulicama našeg grada kako bi obilježili ovaj veliki blagdan. Na 4 postavljena oltara, svatko je molio za sebe. Molilo se za zdravlje, napredak grada te dobar urod polja.
Pročitano 1233 puta