Četvrtak, 15 Lipanj 2017

I ove godine gorski spašavatelji iz cijele Hrvatske okupili se u Ogulinu kako bi obilježili blagdan svog zaštitnika

Napisao/la 
Hrvatska gorska služba spašavanja obilježila je srijedu 14. lipnja u Ogulinu, blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Bernarda, koji je i duhovni i stvarni začetnik svih gorskih službi spašavanja u svijetu. Nakon okupljanja ispred sjedišta HGSS-a Stanice Ogulin, gorski spašavatelji iz cijele Hrvatske u povorci su se uputili na svetu misu koja je služena u crkvi Sv. Križa, a koju je predvodio ogulinski župnik i dekan Robert Zubović.

Svečani dio, među mnogobrojnim uzvanicima, gorski spašavatelji upriličili su u Velikoj dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, a započeli su ga minutom tišine za sve poginule članove HGSS-a, hrvatske branitelje i one koji su svoje živote dali spašavajući druge. Posebice se ova časna i plemenita ekipa volontera, prisjetila svojih nedavno preminulih kolega Antuna Filipčića i našeg Ogulinca Dragana Špehara. Nakon što su prisutni pogledali film o nedavnim aktivnostima, uzvanicima se obratio pročelnik HGSS-a Ogulin, Branimir Vučković, koji je istakao zadovoljstvo što se ovaj iznimno važan dan obilježava upravo u Ogulinu.
Da je obilježavanje sv. Bernarda  poseban trenutak, prepun ponosa, između ostaloga zato jer je ovaj svetac djelatno bio spašavatelj, istakao je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić:Sve nazočne ispred Grada Ogulina pozdravio je gradonačelnik Dalibor Domitrović. Iznimna čast mu je što se proslava održala upravo u Ogulinu, a naglasio je da je i prije stupanja na gradonačelničku funkciju podržavao rad HGSS-a, što će činiti i dalje:Zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Stjepan Huzjak, čestitao je Službi na svim postignućima, a posebno je istakao važnost HGSS-a za sigurnost svih na području čitave države. Također, obećao je da će i dalje pružati nesebičnu podršku:Prisutnima se zahvalio i lijepe želje uputio i izaslanik MUP-a, a ujedno i načelnik PU karlovačke, Tomislav Kotić.
Izaslanik premijera Republike Hrvatske, a ujedno i predsjednik Županijske skupštine, Ivan Vučić,  u svoje ime i u ime župana Damira Jelića zahvalio je HGSS-u na svemu što čine na dobrobit i ugled Hrvatske u svijetu. Po njegovim riječima, svojim su nesebičnim, a volonterskim radom, našu žemlju smjestili među sigurne zemlje svijeta:Na kraju obraćanja uzvanika, pročelnik Vinko Prizmić uručio je pojedinim članovima odlikovanja kojima su promovirani u zvanje gorskog spašavatelja. Prilikom uručivanja naglasio je:

- Riječ je o licencama iza kojih stoje godine i godine rada, a svatko tko ju je dobio, kao i ovi spašavatelji koji će ih dobiti večeras, znaju sve. Nema što ne znaju kada govorimo o spašavanju. Moraju znati sve, oni znaju, a ponavljam, svoje znanje stjecali su godinama.

Među onima koji su svojim radom stekli pravo na ovu licencu, bili su spašavatelji iz HGSS-a stanica Krapina, Split, Gospić, Zagreb, Orebić i Slavonski Brod.

Pročelnik Vinko Prizmić uručio je 4 priznanja za izuzetan doprinos i pomaganje u radu HGSS-u. Ova vrijedno  priznanje dobila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske, Maja Grba Bunjević. Po riječima pročelnika, ova liječnica čitav životni i profesionalni vijek provela je uz gorske spašavatelje. Posljednje vrijeme bila je na usluzi za sve što što je trebalo kako bi se pomoglo i olakšalo njihovom kolegi, a našem sugrađanu Draganu Špeharu.

Priznanje su dobili i Grad Rijeka, NP Paklenica te pročelnica za civilnu zaštitu Osječko-baranjske županije Ružica Slišković Bartoli.
Nakon svečanog dijela, druženje je već tradicionalno nastavljenu u ogulinskom hotelu Frankopan.
Pročitano 1219 puta