Srijeda, 14 Lipanj 2017

Svjetski dan darivatelja krvi obilježen i u Ogulinu

Napisao/la 
Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan darivatelja krvi kojim se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. U Hrvatskom Crvenom križu navode da je ujedno i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.
Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.
Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Ovogodišnja kampanja usmjerena je na darivanje krvi u hitnim slučajevima. U kriznim i izvanrednim situacijama ljudi se pitaju što mogu učiniti i kako mogu pomoći. Upravo zato slogan za ovogodišnju kampanju glasi- Što možete učiniti? Daruj krv. daruj sad. Daruj redovito.

Prezentiranjem svojih aktivnosti, GDCK Ogulin i patronažne sestre Doma zdravlja Ogulin pridružili se se ovoj akciji koju je podržalo više od stotinu prolaznika koji su iskoristili priliku te provjerili tlak i razinu šećera u krvi.
Pročitano 814 puta